Tehlikeye karşı ‘iş’te önlem

İş Güvenliği Hizmeti Zorunlu Hale Geldi!

Mithat Yurdakul / ANKARA – 2012 yılından bu yana 5 kez ertelenen iş güvenliği hizmeti zorunluluğu nihayet yürürlüğe girdi. 1 Ocak 2025 itibarıyla kamu işyerleri ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği zorunlu hale geldi.

– Uygulama Nasıl Olacak?

Yılbaşından itibaren yeni dönemde, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işverenler, uygun nitelikte personel görevlendirerek iş güvenliğini sağlayabilecekler. Kendi iş güvenliği uzmanını belirleyen işverenler, bakanlıkça yetkilendirilen ortak sağlık ve güvenlik birimleri (OSG) ve Çalışan Sağlığı Merkezlerinden (ÇSM) destek alabilecekler. İşverenin belirleyeceği kişi, bakanlığın belirlediği eğitimleri tamamladıktan sonra iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecek.

– İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?

İşverenlerin görevlendirdiği kişiler veya hizmet alınan kurumlar, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini yerine getirmekle yükümlü olacaklar. Belirlenen yetkililer, çalışanlara periyodik iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vermek, acil durum planları yapmak ve çalışanları konuyla ilgili bilgilendirmek gibi görevleri yerine getirmekle sorumlu olacaklar.

– Hangi İşyerleri Kapsama Alındı?

Özel okullar, avukatlık büroları, yazılım şirketleri, giyim mağazaları, marketler, kafe ve restoranlar, bankalar, kuyumcular ve eczaneler gibi birçok işletme kapsam dahilinde. Ancak, bakkal, manav, terzi, emlakçı gibi esnaf için alternatif düzenlemelerin yapılması bekleniyor.

– Yaptırımlar Nelerdir?

Kanuna uymayan işyerlerine her zorunlu çalışan için ceza kesilecek. 50’den az çalışanı olan işyerlerinde temel ceza miktarı 92 bin 403 TL olarak belirlendi.

– İşyeri Hekimi Zorunluluğu Var mı?

50’den az çalışanı olan işveren, belirlediği kişiye bakanlıkça protokol yapılan eğitimleri tamamlatarak iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmek zorunda değil.

– İş Sağlığı ve Güvenliği Görevlileri Kim Olabilir?

Herhangi bir diploma gerektirmeyen anlaşmalı eğitim programlarına katılarak sertifika alan herkes iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilir. Eğitimden sonra yapılan sınavı başaranlar, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermeye hak kazanabilir.

Related Posts

AB’ye yüzde 17 gıda vergisi tehdidi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile tarifeler konusunda ‘sıfıra sıfır’ bir anlaşma yapmaya hazır olduklarını söylerken ABD’nin, Avrupa Birliği’nden yapılan tarım ürünleri ithalatına yüzde 17’lik gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunduğu belirtildi.

Almanya’da fabrika siparişleri mayısta düştü

Almanya’da fabrika siparişleri, yurt içi talepteki düşüşün etkisiyle mayısta yüzde 1,4 ile beklentilerin üzerinde düştü.

ABD Hazine Bakanı Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı adayları üzerinde çalışmaya başlayacağız

ABD Hazine Bakanı Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı adayları üzerinde çalışmaya başlayacağız

Gözler Merkez Bankası’nda: 250 baz puan indirim bekleniyor

Gözler Merkez Bankası’nda: 250 baz puan indirim bekleniyor

Tapu sahiplerinin cebinden daha fazla para çıkacak! İki farklı ödeme yükseliyor

İstanbul’da emlak rayiç bedelleri büyük değişiklikler gösteriyor. Bazı semtlerde rayiç bedelleri 10 kat artarken, bu durum hem ev sahiplerini hem de yeni ev almak isteyenleri etkileyecek.

Konutta faizi ‘indirim’ bekliyor

Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’da açıklanacak faiz kararı öncesi piyasalarda ‘indirim’ beklentisi var. Mevcutta bir miktar rahatlama görülen konut kredi faiz oranlarında da özel bankaların daha düşük oranlarla kendi kampanyalarını oluşturması bekleniyor.