Bakanlık açıkladı: Dövizle sözleşmenin, enflasyonda düşüş sağlaması bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Döviz Cinsi Satış Sözleşmelerinde Değişiklik Yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz cinsi ve dövize endeksli menkul satış sözleşmesi düzenlemesi ile özellikle dış ticaret işlemleri bulunan firmaların döviz alım satımı sonucunda oluşan maliyetlerinin giderilmesi, ticari hayattaki işleyişin rahatlatılması ve ekonomideki enflasyonist etkilerin azaltılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’da yapılan değişiklikle, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri belirli sözleşme türlerinde sözleşme bedelinin ve diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenemeyeceği hüküm altına alındığı belirtildi.

Bu doğrultuda, 2008-32/34 sayılı Tebliğ’de 19.04.2022 tarihinde yapılan değişiklikle menkul satış sözleşmelerinden kaynaklı ödeme yükümlüklerinin Türk parası cinsinden kabul edilmesi ve yerine getirilmesi zorunlu kılınmıştı. Yapılan düzenleme sonrası menkul satış sözleşmeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak akdedilebilmekte iken sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin tarafların anlaştığı bir döviz kuru üzerinden Türk lirasına dönüştürülerek yerine getirilmesine ve kabul edilmesine başlanmıştı.

Anılan değişiklik sonrasında Bakanlığımızca uygulamanın işleyişi ve piyasaya etkileri izlenmiş olup, başta ihracatçılar olmak üzere döviz geliri elde eden firmalarımızın yurt içi ticaretlerindeki ödemelerini Türk lirası ile yerine getirmesi kaynaklı ilave döviz alım satım maliyetlerinin oluştuğu ve kurdaki olası yükseliş beklentileri nedeniyle fiyatlama davranışlarında görülen bozulmaların enflasyonist baskılara neden olduğu gözlemlenmiştir.

Bu kapsamda, mezkûr Tebliğ’de menkul satış sözleşmeleri için 2022 yılında getirilen Türk lirası ödeme zorunluluğu döviz piyasasında sağlanan dengelenme, Türk lirasına yönelik artan güven ortamı ile makroekonomik politikada yürütülen sadeleşme süreci çerçevesinde 06.03.2025 tarihinde kaldırılmıştır. Bu kapsamda; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yerine getirilmesi mümkün kılınmıştır.

Bahse konu değişiklik ile özellikle dış ticaret işlemleri bulunan firmaların döviz alım satımı sonucunda oluşan maliyetlerinin giderilmesi, ticari hayattaki işleyişin rahatlatılması ve ekonomideki enflasyonist etkilerin azaltılması hedeflenmiştir.

Diğer yandan, 2008-32/34 sayılı Tebliğ’de gayrimenkul kiralama, gayrimenkul satış, iş, hizmet, eser ve finansal kiralama sözleşmelerinin, belirlenen istisna-i haller dışında döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak akdedilmesi yasak olup, anılan hükümler geçerliliğini korumaktadır. Bir başka ifadeyle, 06.03.2025 tarihli değişiklik yalnızca menkul satış sözleşmelerine yönelik bir düzenleme getirmektedir.

Related Posts

Bafra Ovası’nda karpuz ve kavun ekimi gecikmeli başladı

Samsun’un Bafra ilçesinde, 2025 yılının kavun karpuz fidesi ekimleri gecikmeli olarak başladı.

Ziraat Bankası emeklilere 12 bin TL verecek

2025 yılının Mayıs ayına girilmesiyle birlikte, emekli maaşı promosyonlarında yeni güncellemeler yapılmaya başlandı. Taahhüt süresi sona eren milyonlarca emekli, bankaların sunduğu yeni promosyon tekliflerini araştırıyor. Bazı bankalar, emeklilere 27 …

Altın mı, gümüş mü? ABD’li banka kritik yatırım aracını açıkladı

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, külçe altına yönelik güçlü merkez bankası talebinin altın-gümüş fiyat oranını yapısal olarak yükselten bir faktör olduğunu söyleyerek, altının gümüşten daha iyi performans göstermeye devam edeceğini ifadelerini kullandı.

Beyaz eşya sektöründen kritik veri: İç satışlar yüzde 15 geriledi

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, geçen yılın aynı zamanlarına göre beyaz eşyada iç satışların yüzde 15 gerilediğini bildirdi.

CHP’li Gürer: ‘Fransa’dan daha çok ineğe sahibiz ama daha az süt üretiyouz’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fransa, bizim süt ineğimizin yarısına sahip ama bizim ürettiğimizden fazla süt üretiyor. Süt inekçiliğinin en büyük gideri yem. Yem fiyatları artıyor, sütün fiyatı artmıyor. Ahır giderleri artıyor, sütün fiyatı artmıyor” dedi.

Franchise krizinde yeni adım: İş Gıda için mahkeme kararı

İş Gıda, Yum! Brands’ın franchise sözleşmesini feshetmesinin ardından 500’ün üzerindeki mağazasını kapatmıştı. Konkordato talebinde bulunan şirketle ilgili İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, İş Gida hakkında yeni bir karar verdi. Dünyanın …