Kriz ayında altına sarıldık

Güvenli Liman Altın, Yatırımcıların Gözdesi

ALTIN rekor serisine ara vermesine rağmen talep hız kesmiyor. Vatandaşların 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan siyasi operasyonun ardından ekonomi programına inancını kaybetmesiyle ‘güvenli liman’ altın ön plana çıktı. Kuyumcularda yapılan kartlı harcamalardaki büyüme üç haneye ulaştı.

Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre mart ayında yapılan toplam kartlı ödeme tutarı yıllık bazda yüzde 48 artarak 1.7 trilyon lirayı aştı. Ancak altının yurt içinde siyasi tansiyonun artması ve TL’nin değer kaybetmesi, yurt dışında ise ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleriyle Euro’dan sonra en iyi yatırım aracı olduğu mart ayında kuyumcularda yapılan kartlı harcamalar katlandı.

İşlem Adedi ve Büyüme Oranları

Martta kuyumcularda yapılan kartlı harcamaların büyüklüğü yıllık bazda yüzde 165.9 artarak 22 milyar 169 milyon liradan 58 milyar 951 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde kuyumcularda yapılan kartlı işlem adedi de yüzde 16 arttı. Kuyumculardaki kartlı harcama tutarı yüzde 34.89 artarak resmi enflasyondan çok daha hızlı büyüdü.

Altına ilginin sürmesinin bir diğer önemli nedeni ise ons altının yılbaşından bu yana yüzde 26.5 değerlenmesi oldu. Analistler altındaki yükselişin yeniden başlamasını beklerken, piyasa analisti Fawad Razaqzada, ticaret savaşlarındaki müzakerelerin yavaş sürmesinin altına yarayabileceğini belirtiyor. JPMorgan da 2026’da ons altının 4.000 doları aşacağını tahmin ediyor.

Sertifika Talebinde Düşüş

Son dönemde fiziki altın almak yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı altın sertifikasına talebin artması dikkat çekiyordu. Borsa İstanbul’da ‘Altın S1’ koduyla işlem gören sertifika, cuma günü yüzde 4.98, tarihi zirvesi gördüğü salı gününe kıyasla da yüzde 12.27 geriledi. Vergi avantajının olması, alım-satım makasının bankacılık sistemine kıyasla daha düşük olmasıyla beraber sertifikanın fiyatı ile teoride işlem görmesi gereken seviye olan gram altın arasındaki makas geçen hafta yüzde 20’yi aşmıştı.

Related Posts

Duyan nüfus müdürlüğünün yolunu tutuyor: Ehliyet için ‘son kullanım tarihi’ uyarısı yapıldı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgeleri için önemli bir uyarıda bulundu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, 2016 yılından önce düzenlenen ehliyetlerin 31 Temmuz 2025 tarihinden sonra geçerliliğini yitireceği hatırlatılarak, nüfus müdürlüklerinde oluşacak yoğunluktan etkilenmemek adına harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

İstanbul’da bugün 84 bin 626 öğrenci bursluluk sınavına girdi

İstanbul’un 38 ilçesinde bugün 84 bin 626 öğrenci İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’na girdi.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir