Avrupa’da 60 milyon kişiyi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi tedirginlik yarattı: Türkiye için alarm zili

Enerji Krizi Avrupa’yı Sarsıyor: Türkiye de Tehlike Altında

Avrupa, enerji arzında önceki gece önemli bir krizle karşı karşıya kaldı. Bazı ülkelerde elektrik kesintileri yaşanırken, sanayi üretimi durma noktasına geldi, metrolar ve ulaşım sistemleri de aksadı. İspanya, Portekiz ve Fransa’da yaklaşık 60 milyon kişi karanlığa gömüldü. Bu durum Türkiye için de bir uyarı niteliğinde. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, “Türkiye de aynı sistemin bir parçası olduğu için benzer durumlarla karşılaşabilir. Bu yüzden kamu ve özel sektör olarak dikkatli olmalıyız” dedi.

‘Hızlı Müdahale Şart!’

Türkiye enerji konusunda dışa bağımlı ve Avrupa ile aynı ağı kullanıyor. Uzmanlar, herhangi bir hazırlık yapılmadığına dikkat çekiyor. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, Türkiye’nin şu an için acil bir risk altında olmadığını belirtti. Ulutaş, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) hızlı müdahale yeteneğinin önemli olduğunu vurguladı.

Ulutaş’a göre Türkiye, sistemin etkilenmemesi için hızlı bir şekilde bağlantıları kesme kapasitesine sahip. Enerji üretimi özel sektör tarafından gerçekleştirilirken, iletim hattının güçlü olduğu ancak dağıtım şebekelerinin bakımsız olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin enerji depolama ve frekans dengeleme yatırımlarına odaklanması gerektiği ifade ediliyor.

‘Sanayide B Planı Yok!’

Makina İmalat Sanayi Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran, sanayi sektörünün olası elektrik kesintilerine karşı bir B planının olmadığını dile getirdi. Türkiye’nin böyle bir sorunla nasıl başa çıkacağına dair bir planının olmadığı belirtilirken, sanayicilere önemli sorumluluklar düştüğü vurgulanıyor.

Özellikle sürekli ocakların çalışması gereken sektörler için ciddi önlemler alınması gerektiği belirtilirken, sanayicilere yedek jeneratör ve batarya sistemleri kullanımı öneriliyor. Ayrıca, enerji arzındaki ani dalgalanmaların erkenden tespit edilmesi için otomatik aksiyon alınmasını sağlayacak yatırımların artık zorunlu hale geldiği ifade ediliyor.

Olası Krizi Önlemek İçin Alınması Gereken Önlemler

Her ne kadar Türkiye için şu an için büyük bir enerji krizi tehlikesi olmasa da, olası kesintilerin önüne geçmek için bazı önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Organize sanayi bölgelerinde yedek jeneratörlerin ve batarya sistemlerinin yaygınlaştırılması, enerji tüketimini esnek saatlere kaydırma modellerinin benimsenmesi gerektiği ifade ediliyor.

İş dünyasına önemli bir sorumluluk düştüğü belirtilirken, vatandaşların da enerji tasarrufu bilincini artırmak için çaba göstermesi gerektiği vurgulanıyor. Toplumun, akıllı cihaz kullanımına yönelmesi, yalıtım yatırımlarını artırması ve bireysel yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmesinin önemli olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Bafra Ovası’nda karpuz ve kavun ekimi gecikmeli başladı

Samsun’un Bafra ilçesinde, 2025 yılının kavun karpuz fidesi ekimleri gecikmeli olarak başladı.

Ziraat Bankası emeklilere 12 bin TL verecek

2025 yılının Mayıs ayına girilmesiyle birlikte, emekli maaşı promosyonlarında yeni güncellemeler yapılmaya başlandı. Taahhüt süresi sona eren milyonlarca emekli, bankaların sunduğu yeni promosyon tekliflerini araştırıyor. Bazı bankalar, emeklilere 27 …

Altın mı, gümüş mü? ABD’li banka kritik yatırım aracını açıkladı

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, külçe altına yönelik güçlü merkez bankası talebinin altın-gümüş fiyat oranını yapısal olarak yükselten bir faktör olduğunu söyleyerek, altının gümüşten daha iyi performans göstermeye devam edeceğini ifadelerini kullandı.

Beyaz eşya sektöründen kritik veri: İç satışlar yüzde 15 geriledi

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, geçen yılın aynı zamanlarına göre beyaz eşyada iç satışların yüzde 15 gerilediğini bildirdi.

CHP’li Gürer: ‘Fransa’dan daha çok ineğe sahibiz ama daha az süt üretiyouz’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fransa, bizim süt ineğimizin yarısına sahip ama bizim ürettiğimizden fazla süt üretiyor. Süt inekçiliğinin en büyük gideri yem. Yem fiyatları artıyor, sütün fiyatı artmıyor. Ahır giderleri artıyor, sütün fiyatı artmıyor” dedi.

Franchise krizinde yeni adım: İş Gıda için mahkeme kararı

İş Gıda, Yum! Brands’ın franchise sözleşmesini feshetmesinin ardından 500’ün üzerindeki mağazasını kapatmıştı. Konkordato talebinde bulunan şirketle ilgili İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, İş Gida hakkında yeni bir karar verdi. Dünyanın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir