Çinli Bilim İnsanları Devrimsel Batarya Tedavisi Geliştirdi

Çinli bilim insanları, eskiyen ya da bitmiş durumdaki lityum-iyon bataryaları yeniden hayata döndürebilecek devrim niteliğinde bir “hassas tedavi” teknolojisi geliştirdi. Bu teknoloji, lityum-iyon bataryaların kullanım ömrünü uzatarak çevre kirliliğini azaltacak sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

Fudan Üniversitesi’nden Peng Huisheng ve Gao Yue’nin başkanlığında yürütülen araştırma Nature dergisinde yayımlandı.Aktif lityum iyonlarının tükenmesi nedeniyle kapasite kaybına uğrayan lityum-iyon bataryaları genellikle tamiri imkansız görülerek çöpe atılıyor. Ancak ekip, tıbbi tedavilerden esinlenen yeni bir yaklaşım geliştirdi.Ekibin geliştirdiği lityum taşıyıcı molekül, güç kaybına uğramış bataryalara hassas şekilde enjekte edilerek kayıp lityum iyonlarının yerini dolduruyor.

Gao, bu süreci “Aynen insanlarda görülen bir hastalığın tedavi edilmesinde olduğu gibi bataryanın sağlıklı bileşenlerini korurken, bataryadaki ana sorunu onarmaya odaklandık” diye açıkladı.Lityum taşıyıcı molekülün tasarlanması başlı başına bir zorluk olarak öne çıktı. Takip etmek için daha önce tasarlanmış herhangi bir şablon bulamayan ekip, yapay zekaya yöneldi. Moleküler özellikleri dijitalleştiren ve organik kimya, elektrokimya ve malzeme mühendisliği alanlarına uzanan geniş veri setlerini kullanan ekip, kullanılabilir olanların tahmini için makine öğrenimini kullandı.

CF3SO2Li, düşük maliyet, kolay sentez ve çok kullanılan batarya malzemeleriyle uyumluluk gibi önemli özellikleri sayesinde ideal çözüm olarak belirlendi.Zorlu testlerde moleküler tedavi uygulanan bataryaların, 12.000-60.000 şarj-deşarj döngüsünden sonra bile fabrika çıkışı performansa yakın bir performans sergilediği ortaya kondu. Bu, mevcut sektör standardı olan 500-2.000 döngüye göre büyük bir gelişme anlamına geliyor.”Yeni çözüm, bataryaların emekliye ayrılması sürecini uzatmakla kalmıyor, aynı zamanda kaynak israfı ve kirliliğini azaltıyor” diyen Gao, ekibin an itibarıyla lityum taşıyıcı molekülünün seri üretimini optimize etmek ve teknolojinin ticarileştirilmesi için batarya imalatçılarıyla işbirliği yapmakla ilgilendiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Trump’tan Musk’a tehdit: “Belki onu sınır dışı ederiz!’

Trump, Musk’ın elektrikli araç işindeki ayrıcalıklarını kaybetmesinden dolayı üzgün olduğunu ve çok daha fazlasını kaybedebileceği konusunda uyardığını söyledi. Donald Trump, Tesla kurucusunun “harika” harcama tasarısını eleştirmesinin ardından Elon …

Eski CHP genel başkanları kim? Geçmişten bugüne CHP genel başkanları…

Geçmişten bugüne CHP genel başkanlarının kimler olduğu merak ediliyor. İşte, geçmişten bugüne CHP genel başkanları…

Zafer Partisi’nden ‘Saraçhane’ yasağı!

Zafer Partisi, CHP’nin bugün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü nedeniyle Saraçhane’de düzenleyeceği mitinge katılmama kararı aldı.

Kadınlara askerlik zorunlu oldu! Bugün itibariyle başladı

Danimarka’da kadınlara askerlik zorunlu oldu. 18 yaşına dolduran askere alınacak.

Irak’ta havalimanına füzeli saldırı

Irak’ın Kerkük kentindeki Uluslararası Kerkük Havalimanı’na 3 füzenin düştüğü, olayda 1 kişinin yaralandığı bildirildi.

ABD, İsrail ile Suriye güvenlik anlaşması için çalışıyor

Donald Trump yönetimi, İsrail ile Suriye arasında olası bir güvenlik anlaşması sağlamak için “yumuşak ön görüşmelere” başladı. Axios’a konuşan ABD’li ve İsrailli yetkililer, görüşmelerin temel amacının normalleşme değil, gerilimi düşürmek ve sınır …