Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da Bir Genç Kadının İlginç Hikayesi: Depresyon ve Katatoni

Samsun’da yaşayan 26 yaşındaki genç bir kadın, yalnızca depresyon geçmişi bulunmasına rağmen bilinç kaybı şikâyetiyle önce ilçe hastanesine getirildi. Bu noktadan sonra hikaye daha da ilginçleşti. Hastane, genç kadının bilinci kapalı halde 32 gün boyunca yatmasına rağmen neden uyanmadığını, gözlerini neden açmadığını ve niçin konuşmadığını anlamakta güçlük çekti. Ardından genç hasta, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, genç hastayı dikkatle yoğun bakımda izlemeye başladı.

“Donmuş Gibiydi; Bilimin, Ekip Çalışmasının ve Sabrın Zaferi”

Hasta, 56 gün boyunca hiçbir uyarıya yanıt vermiyordu. Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, durumu “yoğun bakımda izlemeye başladık. Hasta, gözlerini açmadığı gibi ağrılı uyarılara da tepki vermiyordu, adeta kaskatı kesilmiş bir halde immobile yatıyordu. Tüm tetikler normal çıktığı için nedenini anlamak oldukça zordu. Organik bir bozukluk olmadığı açık olmasına rağmen hasta ‘donmuş’ gibiydi. Bu durumun psikiyatrik bir durum olabileceğini düşündük ve nihayetinde bir katatoni tablosu olduğuna karar verdik. Katatoni, ağır psikiyatrik hastalıklarda görülen, kişinin konuşmaması, hareket etmemesi ve çevreyle bağını koparması gibi belirtilerle karakterize bir durumdur. Özellikle ağır depresyonlarda görülebilir. Bu tür uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen olgular oldukça nadirdir. EKT (elektrokonvülsif terapi) tedavisine başlamamız sonrasında 56. gün, 5. seansın ardından hastamız gözlerini açtı. Bu hikaye, depresyonun sadece üzgün olmak olmadığını gösteriyor. Bazen insanı tamamen susturabilir ve durdurabilir. Bu, sadece tıbbi değil, aynı zamanda insani bir umut hikayesidir. Bilimin, ekip çalışmasının ve sabrın zaferidir” şeklinde açıklamada bulundu.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA’yı bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Micro Brow Implant Nedir? 

Micro Brow Implant son günlerde diş estetiği alanında en çok merak edilen konuların başında geliyor. Uzmanlar, Micro Bros Implant hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. 

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Ankara’da sağlıkta yeni dönem: Bazı asgari ücretli ve emekliler yararlanıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yeni destek paketini devreye aldı. ABB, sosyal destek alan asgari ücretlilerin ve emeklilerin sağlık katılım paylarını ödüyor.

Kanserle mücadelede gizli güç!

Kemoterapi sonrası zihin bulanıklığı, kalp çarpıntısı ya da sinir ucu hasarları yaşayan milyonlarca hasta için umut verici bir gelişme var: Egzersiz. Bilim insanları bu basit alışkanlığın tedavi sürecini nasıl değiştirdiğini açıkladı.

Kronik ağrılı hastalıklar kadınlarda daha fazla görülüyor

Türk Algoloji Derneği (Ağrı Derneği) Başkanı Prof. Dr. Gül Köknel Talu, “Diğer toplumlarda da olduğu gibi kronik ağrılı hastalıklar ülkemizde de kadınlarda daha sık görülüyor. Bunların içinde fibromiyalji yani yaygın kas ağrıları yine kadınlarda ve ülkemizde sık görülen kronik ağrı durumlarından biridir.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir