İngiliz basınından çarpıcı analiz: ABD, Türkiye-Suriye normalleşmesinde politika mı değiştiriyor?

Türkiye ve Suriye arasında 12 yıldır kesik olan ilişkileri normalleştirme girişimleri sürerken, ABD’nin bu sürece yaklaşımıyla ilgili çarpıcı bir analiz yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’yle normalleşme yönünde olumlu mesajlar vermeye devam ederken Şam, Türk askerinin Suriye’den çekilmesi konusundaki ısrarını sürdürüyor. 

Suriye’nin kuzeyinde omurgasını terör örgütü PKK/YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin destekleyen ABD ise, Ankara-Şam hattındaki normalleşmeye karşı açıklamalar yapıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı hafta içinde, “Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabalarını desteklemediğini ve 13 yıllık soruna siyasi bir çözüm bulunana kadar Suriye ile ilişkilerini normalleştirmeyeceklerini” belirtmişti.

‘ABD, IRAK’IN ARABULUCULUĞUNA İLGİSİZ KALDI’

Londra merkezli Middle East Eye sitesi, Washington’ın müttefiklerinin Şam’la normalleşmesine itirazlarını resmi olarak sürdürdüğünü ancak bu konuda aktif politikadan vazgeçtiğini yazdı. Siteye konuşan iki eski ABD yetkilisi ve bir Arap yetkili de, konunun Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in Washington’daki temasları sırasında gündeme geldiğini aktardı.

Arap kaynak, “Irak, iki ülke arasında bir uzlaşma anlaşması imzalanması için çalıştığını önceden ABD’ye söyledi ancak ABD tarafı buna ilgisiz kaldı” dedi.

Suriye’deki Beşar Esad yönetimi son dönemde Suudi Arabistan dahil birçok Arap ülkesiyle ilişkileri normalleştirme yönünde adımlar atıyor. Analistlere göre Ankara ve Şam arasındaki yakınlaşma, kuzey Suriye’deki askeri varlığı ve PKK/YPG’ye desteği nedeniyle ABD’yi en çok etkileyecek normalleştirme süreci olacak. 

Middle East Eye’a konuşan ABD’nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, “Esad Amerikalılara karşı çok zayıf ama Suriye ve Türkiye’nin birlikte hareket etmesi, Suriye Demokratik Güçleri’nin köşeye sıkıştırabilir” dedi. Ford, Irak’ın arabuluculuk girişimlerinin İran’ın ABD güçlerini Suriye’den çıkarma hedefiyle bağlantılı olduğunu da savundu.

ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Douglas Silliman ise, ABD güçlerinin çekilmesinin İran’ın işine geleceğini belirterek “Asıl endişeniz İran’ın direniş ekseniyse Türkler ve Esad arasındaki görüşmelerin ilerlediğini görmekten hoşlanmazsınız” diye konuştu.

‘ABD’DE SURİYE’DEKİ MİSYONA KARŞI SESLER YÜKSELİYOR’

2015’ten bu yana IŞİD karşıtı koalisyonun parçası olan Suriye Demokratik Güçleri’ne destek veren ABD’nin ülkede halen 1000’e yakın askeri ve üsleri bulunuyor.

Öte yandan kaynaklar, ABD’de giderek artan sayıda askeri yetkilinin Suriye’deki görevi “yük” olarak görmeye başladığını aktardı. ABD’de askerlerin bölgeden çekilmesi tartışmalarının sürdüğüne de dikkat çekildi.

Analizde, Suriye Demokratik Güçleri içinde ABD’nin desteğini azaltacağı yönünde endişelerin arttığı belirtildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir