İşten ayrılmak isteyen işçiler dikkat: Karşılıklı anlaşırken haklarınızdan olmayın

İkale Sözleşmesi ve İşçi Hakları

İşçi ve işverenin karşılıklı anlaşması (ikale) yoluyla yapıldığında bazı noktalara dikkat edilmemesi işçilerin hak kaybına uğramasına neden olabiliyor. İkale sözleşmesi imzalayan çalışanın işsizlik ödeneği alamayacağı belirtilirken, İkale talebi işçiden gelirse işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda değil. Peki ikale sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

İşe iade davası açmasını önlemek için yapılıyor

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın yazısına göre, işten çıkarma işleminin işçi ve işverenin karşılıklı anlaşması yani ikale yoluyla yapılmasının kuralları ele alınıyor. 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre, işçi sayısı 30 ve daha fazla olan iş yerlerinde en az 6 ay çalışmış işçi işten çıkartıldığında işe iade davası açma hakkına sahip. İşveren işten çıkardığı işçinin işe iade davası açmasını önlemek için iş sözleşmesini karşılıklı anlaşma ile sonlandırma yoluna gidebiliyor. Bu amaçla yapılan sözleşmeye karşılıklı sonlandırma veya ikale sözleşmesi deniliyor. İş Kanunu’nda ikale sözleşmesi ile ilgili bir hüküm bulunmuyor. İkale sözleşmesinin geçerli olabilmesi için gerekli kurallar Yargıtay kararlarıyla ortaya konuldu.

Sözleşme yoksa işten ayrılmadan söz edilemez

Kıvanç iş sözleşmesinin karşılıklı anlaşma yoluyla sonlandırıldığının kabul edilebilmesi için öncelikle taraflardan birinin karşı tarafa yazılı bir açıklama göndermesi ve diğer tarafın bunu kabul etmesiyle bozma sözleşmesi yapılması gerektiğini vurguladı. ‘Sözleşme yoksa anlaşmalı işten ayrılmadan söz edilemez. İşçi ya da işverenin karşı taraftan ikale sözleşmesi talebinde bulunması iş akdini fesih olarak değerlendirilemez’ diyen Kıvanç şu bilgileri paylaştı:

“Yargıtaya göre, ikale sözleşmesi yapma konusunda teklifte bulunan tarafın makul bir yararının olması gerekir. Makul yarar ölçütü, bozma sözleşmesi yapma konusundaki icabın işçiden veya işverenden gelmesine göre değişir. Söz konusu kararda, ikale sözleşmesinde ihbar ve kıdem tazminatına ek olarak iş güvencesi tazminatı ile boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklardan bazılarının ya da tamamının kararlaştırılmasının mümkün olduğu belirtildi. İşten çıkarma işlemi ikale sözleşmesi ile gerçekleştiğinde işçi işe iade davası açamaz. Buna karşılık işçinin makul bir yararının olması gerekir.

Kıdem tazminatı almak istiyorsanız bu noktaları gözden kaçırmayın

İkale talebi işçiden gelirse işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda değil. İşçi kıdem tazminatı talep ediyorsa bunun ikale sözleşmesine açık şekilde yazıldığını kontrol etmelidir.

Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi’nin 22 Ocak 2025 tarihli kararında, ikale sözleşmesinin işçinin talebiyle yapılması halinde yasal tazminatların ödenmesi, işverenin talebiyle yapılması halinde ise yasal tazminatlara ilaveten ek menfaat sağlanması gerektiğinin belirtildi. Buna göre, ikale talebi işverenden gelirse ihbar ve kıdem tazminatına ilaveten örneğin dört aylık ücret tutarında iş güvencesi tazminatı gibi bir ödeme yapılması gerekir. İşçinin makul yararı olmadığı tespit edilen sözleşmeler yargıdan dönebiliyor.”

İşverenle anlaşarak işten ayrılan işçi işsizlik ödeneği alamaz. Kimi işverenler bilmeyerek, kimi işverenler de işçinin işsizlik ödeneği almasını sağlamak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na (04) işten çıkış koduyla bildirimde bulunuyorlar. (04) kodu, işverenin işçinin belirsiz süreli sözleşmesini haklı sebep bildirmeden feshi anlamına geliyor. Bu durumda çoğu zaman ikale sözleşmesinin geçerliliği tartışmalı hale gelebiliyor. Bu nedenle iş sözleşmesinin karşılıklı anlaşmayla sonlandırılması halinde SGK’ya işten çıkış bildiriminin (22 – Diğer nedenler) koduyla yapılması gerekir.

Related Posts

En düşük emekli aylığı artırılacak

Milyonlarca emekli zam için 3 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyon oranını beklerken, AK Parti’den, en düşük emekli aylığında artış sinyali geldi.

Borsa İstanbul’dan 21 hisse için endeks değişikliği kararı

Borsa İstanbul A.Ş. tarafından 30 Haziran 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Endeks Şirketlerinde Değişiklik hakkında açıklama yapıldı. 21 HİSSENİN YERR ALDIĞI ENDEKSLERDE GÜNCELLEME YAPILDI Borsa İstanbul …

Memur ve emekli zammı için son viraj! En düşük emekli maaşına zam ne olur?

Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı maaşları bu hafta belli oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz Perşembe günü haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Memur ve emeklilerin alacağı zam farkları da netleşecek. Peki kök maaşı düşük olan emekliler için Hazine desteği artırılacak mı? İşte en düşük emekli maaşı için beklentiler…

CHP’li Aşkın Genç’in dinlediği yurttaş dert yandı

Hayatını kaybeden eşinden bağlanan emekli maaşıyla geçinmeye çalışan yaşlı kadın, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç’e, “Maaş yetmiyor, yetişemiyorum. Tek başıma yaşıyorum. Cumhurbaşkanım herkese yardım ediyor, bize yardım etmiyor. Niye getirdin o …

SGK uzmanı emekliye beklenen zam oranını açıkladı: ‘Sıfır zam’ tehlikesi diyerek uyardı

3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verisi öncesi emekli maaşları için zam beklentisi arttı. SGK uzmanı İsa Karakaş’a göre zam oranı en fazla yüzde 17 olacak. Milyonlarca emekli ise mevcut yasal düzenlemeler gereği sıfır zam riskiyle karşı karşıya. Gözler 3 Temmuz enflasyon verisinde.

TÜİK açıkladı: Otomobil üretimi düştü, beton üretimi arttı

TÜİK’in Yıllık Sanayi Ürün İstatistikleri 2024 verilerine göre, ülkede 2023 yılında 1 milyon 204 bin olan otomobil üretimi 1 milyon 169 bine gerilerken, 280 milyon 589 bin ton olan hazır beton üretimi 2024 yılında 301 milyon 519 bine yükseldi.