‘Kemik koleksiyoncusu tırtıl’: Topladıklarını kamuflaj olarak kullanıyor

Sıra Dışı Kemik Koleksiyoncusu Tırtılın Gizemli Yaşamı

Bir tırtıl türü olan kemik koleksiyoncusu, doğanın alışılmışın dışında bir avcı olarak dikkat çekiyor. Bu tırtıl, örümcek ağlarına takılan küçük canlıları avlayarak besleniyor ve kendini gizlemek için kurbanların parçalarını vücuduna yapıştırıyor. Bu sayede örümceklere yakalanmadan avlanmayı başarıyor.

Bu ilginç tırtılın yaşam alanı oldukça sınırlı. Sadece 15 kilometrekarelik bir alanda bulunabilen bu tür, genellikle kütüklerin içi, ağaç kovukları veya kaya boşlukları gibi saklanabileceği yerlerde yaşamını sürdürüyor. Gece avlanan tırtıl, sessizce ve dikkat çekmeden avını ele geçiriyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, bugüne kadar hiçbir örümcek tarafından yenilmeyen veya ağa takılmayan bu tırtılın gizemli özellikleri araştırmacıları da şaşırtıyor. Tırtılın üzerindeki eski kurban kalıntıları, onu örümcekler için çekici olmaktan koruyor olabilir.

Kemik koleksiyoncusu tırtıl, Hyposmocoma cinsine ait ve Hawaii’ye özgü bir türdür. Diğer Hyposmocoma türlerinden farklı olarak, bu tür ölü böcek parçalarını kullanarak sıradışı ipek sığınağı yapıyor.

Bu türün evrimi oldukça eskiye dayanıyor ve bilim insanları, Oahu Adası’ndan daha eski bir adadan göç etmiş olabileceğini düşünüyor. Sadece 5 milimetre uzunluğunda olmasına rağmen oldukça saldırgan olan bu tırtıllar, genellikle tek başlarına ağda avlanırken gözlemleniyor.

Keşfedildiği günden bu yana çok az sayıda birey gözlemlenen bu tür, nadirliği ve vahşi avlanma tarzıyla bilim dünyasında büyük ilgi uyandırıyor. Araştırmanın lideri Daniel Rubinoff, türün vahşiliğine dikkat çekerek, “Eğer bu tırtılların boyutunda olsaydık, muhtemelen biz de onların avı olurduk” yorumunu yapıyor.

Related Posts

Siri ne zaman yapay zeka özelliklerine kavuşacak?

Apple’ın geçen hafta düzenlediği etkinlikte Siri için yapay zeka özelliklerinden bahsedilmedi. Bunu bekleyen kullanıcılar ise ne zaman Siri’nin yapay zeka özelliklerine kavuşacağını merak ediyor.

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.

2025 Ordu Triatlon Türkiye Kupası sona erdi

Ordu Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 6’ncısı düzenlenen ‘2025 Ordu Triatlon Türkiye Kupası’ sona erdi. Heyecan dolu yarışlarda dereceye giren sporculara ödülleri verildi. Organizasyona 20 ilden 400 sporcu katıldı.

Bu bulmacayı 115 milyondan fazla kişi gördü! Peki çözümü ne?

Bir Matematik sorusu kısa sürede Facebook platformundaki en çok görüntülenen gönderilerden biri haline geldi. Peki siz cevabı biliyor musunuz?

800 yıllık mumyanın yüzündeki dövmeler bilim insanlarını karıştırdı

İtalya’nın Torino Üniversitesi’ne yaklaşık bir asır önce bağışlanan 800 yıllık kadın mumya, yüzünde taşıdığı nadir dövmelerle bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Arkeolojik bağlamı bilinmeyen mumyanın kökeni hâlâ gizemini koruyor.

Dünyanın en uzun ömürlü arabaları açıklandı: Yıllara meydan okuyorlar

Bazı arabalar zamanın ötesine geçerek yıllara meydan okuyor. Bu arabalar dayanıklılıklarıyla efsane haline geldi ve otomobil dünyasında unutulmaz izler bıraktı. İşte yıllara meydana okuyan tasarımlarıyla dünyanın en uzun ömürlü arabaları…