PKK’da Suriye’de normalleşme paniği

AYDIN HASAN Ankara – Ankara’da hükümet çevrelerinde yapılan değerlendirmelere göre; terör örgütünün Suriye’deki uzantıları YPG ve SDG, Suriye’nin kuzeybatısında tek taraflı bölücü gündemini ilerletme üzerine kurduğu oyun planını sürdürüyor. Bu bölge içindeki Arap çoğunluk ile aynı düşüncede olmayan Kürtler, bu yapılar tarafından baskı altında tutuluyor.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin çok sayıda üyesi, yaptıkları gösteri nedeniyle 1 Temmuz’da tutuklandı. Terör örgütü PKK ile iltisaklı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elebaşısı Mazlum Kobani, Kayseri ile Suriye’nin kuzeyindeki harekat bölgelerinde meydana gelen olaylar sonrasında Suriyelilerin korunması için çağrıda bulunarak, Türkiye karşıtı protestoları desteklediğini açıklamıştı.

İSTEDİĞİNİ ALAMADI

Suriye Halk Meclisi’nin 250 üyeliği için seçim, 15 Temmuz’da Beşar Esad rejiminin kontrol ettiği bölgelerde yapılacak. Terör örgütünün, seçim sürecinde Şam yönetimi ile girdiği müzakerelerden istediği sonucu elde edemediği ve panik içine girdiği değerlendiriliyor. PKK ile iltisaklı Suriye Demokratik Konseyi de, Türkiye ile Şam arasında gerçekleşecek normalleşmeye karşı çıkan cephe içinde yer aldı.

KAOSUN DEVAMINI İSTİYOR

Terör örgütünün uzantıları, Suriye’de gerçek bir ulusal uzlaşıyı ortaya çıkarabilecek her türlü perspektifi kendileri için büyük bir tehdit olarak görüyor. Ankara’da, “Öncelikle 30 Mayıs’ta, sonra 11 Haziran’da yerel seçim düzenleme teşebbüsü Türkiye’nin kararlı girişimleriyle akamete uğratılan örgütün mevcut aşamada ABD’den istediği düzeyde siyasi desteği bulamamış olması, ABD Başkanlık seçimleri sonrasına yönelik senaryolar ve Türkiye-Şam normalleşme perspektifinde kaydedilebilecek ilerlemelerle birlikte değerlendirildiğinde, bölücü örgütün Suriye’deki kaosun devamı amacıyla hareket edeceği şüphesizdir” değerlendirmesi yapılıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir