Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Yunanistan’da kavurucu sıcaklık alarmı: Açık alanda çalışmak yasaklandı

Yunanistan’da bu hafta beklenen aşırı sıcaklıklar nedeniyle, Orta Makedonya ve Rodos gibi bölgelerde 12.00-17.00 saatleri arasında açık alanda çalışmak yasaklandı. İnşaat, taşımacılık ve tersane işçiliği gibi sektörlerde faaliyetler durduruldu. Hükümet, tüm kurumlarıyla sıcak hava alarmı verdi.

Antalya’da ‘aslan’ alarmı: Çiftçiyi ısırdı, her yerde aranıyor

Antalya’nın Manavgat ilçesinde “Aslan Diyarı” adlı hayvan parkında kafesinden kaçan Zeus isimli erkek aslan, sulama yapan bir vatandaşı ağır yaraladı. Kaçan aslan için bölgede geniş çaplı arama başlatıldı.

Teksas’taki sel felaketinde tablo ağırlaşıyor; ölü sayısı 43’e yükseldi, 20’den fazla kız çocuğu kayıp!

Teksas’taki sel felaketinde tablo ağırlaşıyor; ölü sayısı 43’e yükseldi, 20’den fazla kız çocuğu kayıp!

Türkiye, FAO konsey üyeliğine seçildi

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, FAO’nun konsey üyeliği seçim süreci tamamlandı. Adaylık sürecinde Türkiye, Fransa, Rusya, Ukrayna ve Belarus yer aldı. Türkiye, Avrupa grubunda 2025-2028 dönemi için konsey üyeliğine seçildi. 141 …

Masada ateşkes sahada soykırım! İki günde yüzlerce Gazzeli öldü

Gazze Şeridi’nde ateşkes görüşmelerine yönelik çabalar yoğunlaşırken İsrail ordusu Filistinlilere yönelik soykırımın şiddetini arttırdı. Dün bölgenin farklı noktalarında gerçekleştirilen saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 118 Filistinli öldürüldü.

İran’dan dönerken Gazze’yi vurdular

İşgalci İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının, 13 Haziran’da İran’daki hedeflere yönelik düzenlediği bombardımanlardan dönerken, kalan mühimmatları “İsraf olmasın” diyerek Gazze’ye attığı bildirildi.